Miód Spadziowy
Pochodzenie miodu spadziowego zawdzięcza się głównie mszycom i czerwcom, których otwór gębowy uzbrojony jest w narządy kłująco-ssące, służące do przekłuwania liści a u drzew iglastych szpilek, szczególnie w miejscach dopływu soku roślinnego. W soku roślinnym poza wodą jest wiele cukrów. Jest też i białko stanowiące pokarm mszyc i czerwców. Zawartość białka w sokach jest bardzo niska, dlatego owady te, aby zaspokoić nań swe zapotrzebowanie, spożywają wielkie ilości soków roślinnych. Niestrawioną ich resztę wydzielają kropelkami na zewnątrz w postaci spadzi, przerabianej przez pszczoły na miód.
Miód spadziowy jest gęstszy od miodu nektarowego, o różnym zabarwieniu, przeważnie ciemnobrunatnym, brunatno-zielonkawym lub prawie czarnym, o smaku mało słodkim, łagodnym lekko żywicznym, nieco gorzkawym, o słabym lekko korzennym lub żywicznym aromacie. Krystalizuje wolno, w grudkach, drobno lub średnio ziarniście. Jest miodem bardzo cenionym.
Miód Spadziowy ze spadzi iglastej
Miód ze spadzi iglastej jest bogaty w żywice, olejki eteryczne i makroelementy. Stosowany jest przy chorobach górnych dróg oddechowych i zapaleniu płuc Jest najbardziej zasobny w biopierwiastki, dekstryny oraz dużo białka. Stosowany przy anemii, zaburzeniach przemiany materii. Leczy z powodzeniem nieżyty górnych dróg oddechowych. Posiada właściwości przeciwrakowe, pomocny przy astmie i kamicy nerkowej.
Miód Spadziowy ze spadzi liściastej
Miód ze spadzi liściastej ma takie samo zastosowanie jak przy iglastej. Pomocny jest także przy miażdżycy.
Miód wielokwiatowy
W stanie płynnym, kolor żółty. Po skrystalizowaniu kolor jasnobrązowy. Łagodny o woskowym zapachu. Może też posiadać różne barwy i smak uzależnione od rodzaju
oblatywanego kwiatu.
» Zastosowania lecznicze:
Alergie, katar sienny, ogólnoleczniczy.
Miód wrzosowy
W stanie płynnym, kolor ciemnobrunatny. Po skrystalizowaniu pomarańczowy lub
ciemnobrunatny. Smak lekko gorzkawy, galaretowaty, zapach kwiatów wrzosu.
» Zastosowania lecznicze:
Choroby przewodu moczowego, kamica nerkowa, prostata, zapalenia jelit, biegunki.
Miód lipowy
W stanie płynnym, kolor żółty lub zielonkawy. Po skrystalizowaniu ma kolor żółtopomarańczowy lub brunatny. Miód o wyraźnym zapachu lipy. Ostry w smaku z lekką goryczką.
» Zastosowania lecznicze:
Działa antyseptycznie i uspokajająco, przeciwgorączkowo i przeciwkaszlowo. Stosowany przy przeziębieniach, w stanach niepokoju, bezsenności.
Miód z Tarniny i dzikiej Czereśni
Bardzo rzadko spotykany miód ale zarazem jak wiele w nim aromatów i zapachów, kolor jasny prawie biały. Są zwolennicy tego miodu którzy zawsze pytają o niego. Z powodu występujących w czasie kwitnienia przymrozków w tym rejonie nie jest zbierany co roku, ale zawsze mamy by spróbować i zamówić w następnym sezonie.